måndag 18 juni 2007

Årets skörd

En av sommarens njutningar är utan tvekan fläderdrinken.

I helgen var det dags – dags att skörda fläderblommor. I lördags producerade, i sed vanlig ordning, Isomacen förtjusande kaffe som jag och min kära sambo njöt tillsammans med morgontidningen. Lördagen var en ovanlig lördag – efter noga undersökning visste jag att fläderblommorna var optimala för plockning. Nej tro nu inte att ni kan springa ut och plocka hur som helst – Sambucus nigra ska skördas utefter vissa metoder och tankar.
Hylle som busken kallas i Skåne, växer i stort sett över allt hela landet – busken kan bli upp till fem meter hög och tangerar många gånger vara en oönskad växt. Den optimala tiden för skörd är från juni till juli – min rekommendation är i början av juni. Precis som te bör du koncentrera dig på ”first flush” – dvs nypa blommorna när dom precis har slagit ut. Koncentration bör läggas på äldre buskar – dessa producerar färre blommor med mer smak. Notera även att inga blommor får ha någon forma av brun kulör – då detta innebär att blommorna är förbi skördestadiet. Vilket i sin tur resulterar i en besk saft.

Efter morgonmaten styrde vi kosan söderöver, med riktning mot Glumslöv – närmare bestämt min föräldragård. Målmedvetna och utrustade med sax, gummistövlar och korg stegade jag och min käraste så långt ifrån vägar och avgaser som möjligt. Efter 45 minuters idogt arbetande hade vi fyllt korgen med 50 underbart fina fläderblommor. Saften bör produceras så snabbt som möjligt efter skörd – då kraften och smaken försvinner ganska snabbt så fort blommorna klippts av. Det finns en uppsjö recept på fläderblomssaft och i stort sätt består alla av ingredienserna citron, fläderblommor, socker, vatten, citronsyra och natriumbensoat (detta ökar hållbarheten). Att frysa flädersaft anser jag vara synd – då en del av syran och friskheten i saften försvinner. Nej, se flädersaften som en njutning under sommaren.


Så nu står vår flädersaft och väntar på tappning i glasflaskor. Den absolut trevligaste sommardrinken är utan tvekan fläderdrinken.
Flädersmaken och Gin är en fantastisk kombination. Självklart ska även Ginen väljas med omsorg. Många anser det inte vara någon skillnad på olika sorter och att det endast är försäljningstrick. I vissa fall må detta vara vinkat – den klassiska fällan alla gör är att köpa Bombay Sapphire, vilket jag tycker är förkastligt. Om detta beror på att folk i allmänhet tycker att flaskan har en fin kulör eller om det beror på marknadsföring kan jag inte riktigt svara på. Samma symptom var vanligt förekommande under början av 90-talet då vinet Blue Nun konsumerades i parti och minut.

Gå på en bra Gin, typ Plymouth eller Tanqueray.

Recept på sommarnjutning:
Selterglas ca 15 cl
4 cl Gin
2 cl koncentrerad flädersaft
en skvätt Angostura bitter
Is och toppa med sodavatten

Inga kommentarer: