torsdag 9 augusti 2007

Virulent förtäring

Chokladboll, kokosboll, negerboll, pärlboll, stockholmare osv. Kärt barn har många namn. Vad som är den korrekta benämningen på detta bakverk tvista de lärde, vad som är minst etiskt korrekt är vi nog alla rörande överens om.


Det var inte namnet på denna bakelse som jag tänkte reflektera över i detta inlägg utan undret ”handbakat”. Jag sympatiserar självklart med handarbete och framför allt då på grunkor för utvärtes bruk och likaså efterprocessade maträtter – för inmundigande. Med detta menar jag att det är fullt acceptabelt och konsumera ett bröd exempelvis eller köttbullar – då dessa har processats efter handarbetet, här med hjälp av värme. Det jag opponerar mig mot är icke processade maträtter – där mattillredaren använt sin lekamen vid tillverkning och beredning. Självfallet är detta faktum fullt antagligt om ändamålet är till dig själv. Men jag skulle aldrig, inte ens i min vildaste fantasi, äta chokladbollar eller motsvarande som någon annan tillverkat med sina egna händer. Så tänk på det när ni bjuder på ickeprocessade handgjord förtäring – jag kommer att tacka nej och skylla på allergi; bara så ni vet.

Inga kommentarer: